completați fișa dau coroană și 20 de puncte
text:
Istoria cărților este îndelungată și se pierde în negura vremilor. La început, erau scrise de mână pe suporturi, precum plăcuțele din argilă și papirusurile. Hârtia, descoperită de chinezi, se răspândeşte în Europa. abia în secolul al XIII-lea.
Peste două secole, germanul Johannes Gutenberg inventează tiparnița cu litere mobile din plumb. Cu Biblia in 42 de rânduri, tipărită de Gutenberg in 1455, începe marea aventură a cărții tipărite pe hârtie. În a doua jumătate a secolului al XX-lea, cartea ca obiect de hârtie începe să fie înlocuită de cărțile digitale (ebook-uri). Primul om care a pus conținutul unei cărți în memoria unui calculator, în 1971, a fost americanul Michael Hart.
În zilele noastre, orice tip de informație este conceput și vehiculat în format electronic: de la afişe la ziare şi reviste, de la manuale școlare la cărți.
Pe teritoriul locuit de români, s-a vorbit româneşte, cu aproximație, încă din secolul al VII-lea. Primul document scris în limba română, păstrat până în zilele noastre, este Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung care datează din 1521.
Primele tipărituri în limba română au fost scrieri religioase şi au fost realizate de diaconul Coresi în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, la Braşov.
Cele mai reprezentative texte tipărite pentru începuturile scrierii în limba română sunt: Carte românească de învățătură, de Varlaam, Psaltirea in versuri, de mitropolitul Dosoftei, Biblia de la Bucureşti.
De la primele tipărituri în secolul al XVI-lea şi până în zilele noastre, cartea în limba română a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, dovadă fiind bibliotecile publice și private, unde numeroşi cititori se documentează. Pe de altă parte, românii preferă şi ei cartea digitală pentru avantaje precum: este mai rapid şi uşor de procurat, nu ocupă spațiu, se poate găsi pe internet gratuit sau la prețuri mici.
