Răspuns :
Natura ocupa un loc special in creatia eminesciana, iar padurea reprezinta un spatiu magic de care este legata profund copilaria poetului.
Fiind o creatie lirica, sentimentele si emotiile sunt transmise in mod direct. Padurea, ca o fiinta ocrotitoare, il intelege si il asculta pe copil(ˇ"Ale tale doruri toate/Numai eu stiu sa le ascult"), transforma du-te intr-un print pentru care fiecare clipa este fermecata: "Anii tai se par ca clipe/Clipe dulci se par ca veacuri". In ultimele doua strofe este exprimat regretul eului liric care, matur fiind, intelege cu tristete ca nu mai poate regreta copilaria: "Unde esti copilarie/Cu padurea cu tot?"
Prezenta marcilor gramaticale ale eului liric reprezinta o alta trasatura specifica. remarcam formele verbale si pronominale de persoana 1 si a 2-a care alterneaza, fiindca in text sunt folosite ca moduri de expunere monologul adresat si monologul liric: "ramai", "te", "ale tale", "iubesc", "fac", "vad", "mi". Elementele descriptive se insereaza in discursul liric, componand modurile de expunere folosite.
Prin limbajul sau expresiv, opera lirica transmite cititorului un mesaj emotionant.
Toate aceste trasaturi ilustreaza caracterul lirirc al aceste opere ce vorbeste fiecarui dintre noi frumusetea tainica a naturii si despre miracolul copilariei.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că resursele disponibile v-au fost de ajutor. Pentru întrebări sau asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Ne bucurăm să vă revedem în curând și vă invităm să ne salvați în lista de site-uri preferate!